Kicsilány12 2012.02.25. 06:49

Érettség(i)

Az érettség....

...nem testi adottság, nem a testfelépítésünkben mutatkozik meg. Nem tulajdonság. Nem a "látszat-tett"einkben nyilvánul meg. Az érettség a felelősség vállalása. Következetesség. Hitelesség. Az érzelmek és önmagad (fel)vállalása. Az érettség lelki intelligenciát igényel. Az érett ember bölcs, de nem lexikális tudásában, hanem az emberek életében való aktív és tudatos jelenlétében. Az érett ember nem használ bántó szót. Nem támad. Nem vádaskodik. Nem hitetlen. Nem ítél és nem minősít. Nem meggondolatlan vagy heves. A lelkileg érett ember megfontolt, empatikus, nyugodt, türelmes. Törekszik az igazságra, keresi a célt, elveti az alaptalan vádaskodást, a rágalmazást. Érdeklődő, nyitott, nyugalmat árasztó, néma szavakkal sem bántó, ujjal nem mutogató. Nem hivalkodó, kérkedő, magával nem hencegő. 

Egy testileg érett személy is lehet lelkileg gyenge. A lelki érettség a megfontolt, higgadt, a kultúrált viselkedésben, az önuralomban nyilvánul meg. Hibáink beismerésében, a másik személy és saját tökéletlenségünk felismerésében fejeződik ki. A lelkileg éretlen ember nem higgadt, nem megfontolt, nem tervez, csak a mának él, nem gondolkodik előre, fejben nem teremt a szavak alkotó erejével. Zavartságra ellenére magabiztosnak akar látszani. A lelkileg érett ember viszont nem akar tökéletesnek látszani, és éppen a tökéletlensége beismerése által tökéletes lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemeimenat.blog.hu/api/trackback/id/tr464199768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Stobbart 2012.03.13. 22:45:26

Érettség szerintem azt jelenti, hogy szembe tudsz nézni önmagaddal, és el tudod fogadni magadat olyannak amilyen vagy. Nem vívódsz belül azon rágódva, hogy vajon másnak megfelelek e, vagy tudom, hogy hülyeséget csinálok, de azért megteszem és nem teszek ellene semmit.
Ha az ember ezen képes túlnőni, akkor kb elmondhatja magáról, hogy tett egy lépést az érettség felé.
Az ítélkezéssel, és a bántó szóval, mármint hogy azt egy érett ember nem használ, nem értek egyet. Ha például hülyeséget csinál valaki, akkor akit szeret, annak kutyakötelessége az érett embernek elmondani és akár bántóan felvilágosítani, hogy hülyeséget csinál. Hozzátenném, hogy maximum 1x, mert minden marha a saját bőrét viszi a vásárra.
Erről jut eszembe... az is akkor az érettséghez tartozik, hogy túl tudunk lépni mások bajain, és képesek vagyunk belátni, hogy nem tudunk segíteni neki. De ez gondolom más téma.

Kicsilány12 2012.03.13. 23:55:50

:-) Köszönöm a kommentet :) azt, hogy az érett ember nem használ bántó szót úgy értettem, hogy akkor ne használja, ha a másik fél nem érdemelte meg, de talán ez nem derült ki a szövegből. viszont a "nézz szembe magaddal" nagyon betalált, meg, hogy "fogadd el magad". Alap és legfontosabb lépés! Thx :-)

wazabby 2012.04.14. 01:13:04

Egyetértek a bejegyzéssel, de a mondatokat nagybetűvel kezdjük.

tmari 2013.12.05. 21:23:49

Milyen jó, hogy ráakadtam erre a bejegyzésre. Egyrészt azért, mert tényleg elgondolkodtató és igaz, másrészt azért, mert egy olyan ember jut róla eszembe aki ugyan érettnek gondolja magát, de az iromány alapján legalább tudom h rosszul gondolja.:)
süti beállítások módosítása